vo | havo & vwo

Het leerplan

Het leerplan zorgt ervoor dat leerlingen alleen de modules zien die geschikt zijn voor het betreffende leerjaar en de opleiding van de leerling. Dat geeft meer focus in het oefenen en meer focus geeft een beter resultaat, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Daar gaan wij natuurlijk voor.

Wat is het leerplan?
Het leerplan zorgt ervoor dat leerlingen niet alle modules zien. Op basis van de opleiding of op basis van de uitslag van een Muiswerk testsuite, bepaalt Muiswerk Online zelf welke modules verstandig zijn om mee te werken. Hierdoor beschikt iedere leerling over een leerplan die hem of haar op een verstandige manier door het programma leidt. Uiteraard kunt u het leerplan aanpassen.

Wat betekent dit voor mijn leerlingen?

 1. Slechts een deel van de modules is zichtbaar
  In de meeste gevallen is het zo dat de opleiding van de leerling bepaalt welke modules zichtbaar zijn. Standaard staat er een module iets onder niveau klaar, een module op niveau en een module op een hoger niveau. De leerling ziet telkens alleen de makkelijkste module van een vakdomein, totdat hij een volgende openspeelt. Een andere optie is dat de uitslag van de testsuite bepaalt welke modules de leerling ziet.
  Het leerplan toont een selectie van de modules.

 2. Didactische mode aan
  De leerlingen maken standaard eerst een Wat-weet-je-al-toetsje, om vervolgens een eigen oefenprogramma te maken. De knop 'Alle oefeningen' is niet meer beschikbaar, behalve als u in het leerplan de didactische mode uitzet.
  De didactische mode zorgt ervoor dat leerlingen eerst een toetsje maken en daarna gaan werken aan hun eigen oefeningen.

 3. Toets 1-voor-1
  Leerlingen maken toetsen standaard op volgorde. 
  Leerlingen maken de toetsen één voor één.

Belangrijk om te weten

 • Voor een goede werking van het leerplan dient voor alle leerlingen een opleiding te zijn ingevuld. Bekijk hier welke stappen u kunt doorlopen om uw leerlingen van de juiste gegevens te voorzien.
 • Leerlingen krijgen een selectie van lesmodules per vakgebied te zien. 
 • De functies 'didactische mode' en 'toetsen één voor één' staan standaard aan. Uiteraard kunt u deze zelf deactiveren. 
 • We krijgen vaak de vraag wat dit kost. Dat is het leuke: deze functionaliteit is standaard ingebouwd in uw Muiswerkomgeving en kost niets extra.

Uitlegvideo
Bekijk de uitlegvideo over de werking van het leerplan.

Heeft u vragen, laat het ons weten via support@muiswerk.nl of telefonisch via 0297 523159.